"Vyzývame vládu, aby boli zatvorené na dobu minimálne 20 dní všetky
firmy na Slovensku, ktoré zamestnávajú 100 a viac zamestnancov. V týchto
prevádzkach je dokázateľne vysoký predpoklad významného
nekontrolovateľného šírenia vírusu a reálne skúsenosti vo veľkých
firmách tomu nasvedčujú," uviedol Pavlovský.
Iniciatíva podľa neho vyzýva premiéra Igora Matoviča (OĽANO), ministra
zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) a hlavného hygienika SR Jána
Mikasa, aby začali prijímať účinné opatrenia, ktoré zastavia šírenie
vírusu. Ak by sa všetky veľké firmy na Slovensku na tri týždne
zatvorili, ak by sa striktne kontrolovalo dodržiavanie tohto opatrenia a
následne by sa zaviedla karanténa po prekročení hraníc SR, tak od 1.
apríla 2021 sa podľa iniciatívy môže všetko vrátiť späť.
Iniciatíva tiež vyzýva kompetentných, aby naopak, v blízkom čase
umožnili otvorenie maloobchodných prevádzok, gastro prevádzok a iných
služieb, aspoň v obmedzenom režime.
Pre gastro prevádzky navrhuje iniciatíva opatrenia súvisiace s ich
otvorením, a to prvé týždne otvoriť len vonkajšie terasy, neskôr aj
interiéry podľa vývoja situácie. Vstup by mal byť na základe rezervácie,
respektíve registrácie pre lepšie prípadné následné trasovanie
kontaktov. Obsadenosť prevádzok iniciatíva navrhuje maximálne na 50 %
kapacity priestorov, pri dodržaní dvojmetrových odstupov stolov a
maximálne štyroch osobách pri jednom stole (mimo rodiny). Opatreniami sú
podľa iniciatívy dezinfekcia rúk, stolov, pravidelné vetranie každé dve
hodiny, povinné rúška pre zamestnancov a pre hostí povinné respirátory
FFP2 (okrem miesta a času konzumácie). Konzumácia by mala byť možná len
pri sedení, pričom prvé týždne by boli obmedzené otváracie hodiny
prevádzok do 20.00 h, neskôr aj dlhšie, podľa vývoja situácie.
Iniciatíva 10 pre gastro spája malé a stredné gastro podniky,
reštaurácie, puby, bary, kaviarne, ale aj vinárov, pestovateľov či
pražiarov kávy a iných dodávateľov.